LămurireLa centenarul Războiului pentru Reîntregirea Neamului, întru păstrarea memoriei celor doi străbunici ai mei, Gheorghe I. Vrânceanu şi Dumitru I. Dădârlat, ambii dobrogeni, care au luat parte la marea conflagraţie mondială, încredinţez spaţiului virtual câteva amintiri, date istorice, biografice, documente militare şi de familie, dintre puţinele care s-au păstrat la peste jumătate de secol de la dispariţia unor oameni obişnuiţi, dar mari în smerenia lor. Spre deosebire de articolele de specialitate pe care le-am publicat sau le voi publica pe această temă, textele de pe acest blog au vocaţia de a se amplifica pe măsură ce voi descoperi, eventual, date noi despre biografiile celor doi.
În afară de informaţiile strict legate de Primul Război Mondial, mi s-a părut interesant sa prezint şi alte lucruri legate de biografiile lor: date genealogice, diverse documente, câteva fotografii mai târzii. 
Acest blog nu are pretenţia de a fi un sobru studiu academic, ci reprezintă un omagiu pe care îl aduc, cu emoţie, celor doi înaintaşi ai mei şi, împreună cu ei, tuturor camarazilor de pe front care s-au întors la sfârşit la fiinţele dragi care îi aşteptaseră, şi mai ales acelora care nu s-au mai întors niciodată.

Daniel Focşa
26 ianuarie 2016